paella

Pyszne dania jednogarnkowe

by • 04/03/2016 • Kuchnia, Obiad / kolacjaComments (0)909

 

Pyszne, esencjonalne i gęste dania jednogarnkowe to doskonały pomysł na chłodniejsze dni lub szybki obiad. Wystarczy kilka składników, jeden garnek i mamy danie dla całej rodziny. Myśliwskie, cygańskie, włoskie, francuskie, wiejskie – dania jednogarnkowe mogą oddawać klimat różnych kulinarnych wypraw. Wszystko zależy od gustu i upodobań.

 

Zupy na gorąco i na zimno

Zupy to pyszne i niezawodne dania jednogarnkowe. Stanowią zwykle wprowadzenie do dania głównego. Aby danie mogło z powodzeniem występować jako jedyny posiłek, warto serwować je z kromką ciemnego chleba, makaronem, groszkiem ptysiowym, ryżem lub chrupiącą ciepłą ciabattą z masłem czosnkowym i ziołami. Latem najchętniej sięgamy po rześkie chłodniki, które doskonale smakują w upalne dni. Zimą idealnie sprawdzają się gorące grochówki, grzybowe i barszcze. Wystarczy odrobina chęci i szczypta wyobraźni, aby stworzyć zupełnie nowe odsłony klasycznych zup, jakie pamiętamy jeszcze z czasów dzieciństwa. Na szczególną uwagę zasługuje pomidorowy krem z bazylią, czosnkiem i cebulą. Gładki, gęsty i aromatyczny w smaku krem idealnie komponuje się z kanapką z chrupkiego pieczywa z szynką Schwarzwaldzką. Wśród jednogarnkowych inspiracji warto też sięgnąć po przepis na krem z dyni z mlekiem kokosowym.

 

Wykwintna paella

Jednogarnkowe danie rodem z Hiszpanii to z paella. Potrawa ta pochodzi z Walencji. Jej podstawę stanowi ryż i szafran, który nadaje paelli piękną żółtopomarańczową barwę. Ryż powinien być średnioziarnisty, ponieważ ten gatunek najlepiej wchłonie soki i aromaty pozostałych składników. Warzywa, które najczęściej pojawiają się w paelli to fasola, pomidory, papryka i groszek. W potrawie może znajdować się mięso drobiowe, mięso z królika lub owoce morza. Warto w trakcie podsmażania dodać także odrobinę białego wina, które doda wyrazistości i podkreśli smak mięsa. Danie podsmażane jest w specjalnej metalowej patelni z dwoma uchwytami. Ciekawostką jest, że paella przygotowywana jest na wolnym powietrzu i można ją jeść bezpośrednio z naczynia, w którym została przyrządzona.

 

Solidny i wyrazisty w smaku gulasz

Kiedy mówimy o daniach jednogarnkowych nie sposób nie wspomnieć o gulaszach. Solidne, wyraziste i z charakterem gulasze to uczta dla podniebienia. Gulasz cebulowy, po węgiersku czy z wołowymi kiełbaskami i bakłażanem to propozycje, które spełnią oczekiwania nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Bardziej wykwintną opcją jest gulasz z białym winem. Wśród jednogarnkowych gulaszów znajdzie się także coś w wersji bezmięsnej dla miłośników warzyw, jak np. aromatyczny gulasz warzywny. Każda z tych potraw zaskakuje wyśmienitym smakiem. Gotowe, gorące danie najlepiej smakuje z kaszą i posypane świeżymi ziołami.

 

Pin It

Related Posts

Comments are closed.


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525