salbocz

Sałatka z boczkiem dojrzewającym – luksus na wieczór!

by • 26/07/2016 • Kuchnia, PrzepisyComments (0)815

 

Pełnia lata sprzyja spotkaniom towarzyskim, ale nie zawsze mamy ochotę na spędzanie czasu w kuchni na przygotowywaniu różnych potraw. Dlatego też na takich spotkaniach doskonale sprawdzają się sałatki, które nie tylko można przygotować w kilka minut, ale są również zdrowe, pożywne i często zaskakują nietuzinkowym połączeniem smaków. A skoro o oryginalności mowa – takie właśnie są sałatki z boczkiem dojrzewającym – odrobina luksusu na co dzień.

 

Mając zapas boczku w domu, z każdej towarzyskiej okazji wyjdziemy przysłowiową obronną ręką. – Z boczku można tak naprawdę przygotować wiele szybkich dań – nie tylko sałatki, ale również wytrawne muffiny, tarty na cieście francuskim z boczkiem i warzywami, a też wiele różnego rodzaju zapiekanek. Ponieważ najczęściej boczek przed dodaniem do wielu dań i smaży się, rozszerzyliśmy niedawno ofertę marki o boczek już wstępnie wysmażony, , w plastrach i formie drobnych płatków bekonowych, który występuje pod nazwą boczek smażony sałatkowy. To zupełna nowość na rynku polskim, która z jednej strony ułatwia użycie boczku, z drugiej jeszcze bardziej rozszerza możliwości zastosowań, np. do zup, sosów czy właśnie sałatek. – mówi Daniel Ratajczak szef marketingu z firmy Kaminiarz.

 

Przepis na sałatkę z boczkiem dojrzewającym

Dziś jednak przepis na sałatkę z boczkiem dojrzewającym. To najszlachetniejsza odmiana boczku, poddanego procesowi dojrzewania, dzięki któremu uzyskuje on odpowiednią kruchość i delikatność oraz nabiera wytrawnego smaku.

Nasz przepis nie wymaga wprawy w kuchni i można go w dowolny sposób modyfikować, dodając np. grzanki, ser feta, albo przy pustkach w lodówce ominąć któryś ze składników. Podstawą jest jednak boczek dojrzewający. – Sałatka z boczkiem i brzoskwiniami to angielski przysmak, który sprawdzi się i u nas. Tajemnicą tej potrawy jest połącznie wytrawnego boczku, lekkości owoców, sycących właściwości awokado. Może być podawana jako przystawka, albo wzbogacona tostami stanowić samodzielna danie – mówi Daniel Ratajczak (Kaminiarz).

Pamiętajmy, że dobry przepis na sałatkę to gwarancja udanego spotkania.

 

Składniki:

½ główki sałaty lodowej

4 garście roszponki

2 awokado

1 garść szczypiorku i kopru

120 g dojrzewającego boczku w cienkich plastrach

4 łyżki oleju z oliwek

2 brzoskwinie

1 łyżka musztardy

Sok z ½ cytryny

Sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

1. Sałatę umyć, osuszyć, porwać liście na drobne cząstki. Z awokado i brzoskwiń wyjąć pestkę, pociąć na plastry.

2. Sałatę, zioła, cząstki awokado rozłożyć na 4 duże talerze.

3. Na dużej patelni usmażyć plastry boczku na chrupiąco. Wyciągnąć i odłożyć na talerz.

4. Olej z oliwek dodać do tłuszczu z boczku, dołożyć musztardę, sok z cytryny, pokrojoną na cząstki brzoskwinię. Podgrzać i z powrotem włożyć boczek.

5. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

6. Rozłożyć na sałacie i od razu podawać.

 

Pin It

Related Posts

Comments are closed.


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Strony: 1 2 3