biedser

Pozwól sobie na słodką chwilę zapomnienia – skuś się na sernikowe szaleństwo!

by • 24/04/2017 • Porady kulinarneComments (0)303

 

Sernik to jedno z ulubionych ciast Polaków – często zresztą uważany jest on za nasz rodzimy wyrób. Nie może go zabraknąć na żadnej rodzinnej uroczystości, a także na rozmaitych przyjęciach, nawet tych najbardziej wystawnych. Kawałek sernika do poobiedniej kawy to niemal codzienny rytuał bardzo wielu osób.

 

Ale sernik sernikowi nierówny. Pod nazwą tą kryje się tak ogromna ilość wypieków, stworzonych z tak wielu rodzajów sera i innych dodatków, że trudno wszystkie je wymienić jednym tchem. Masz swój własny, niepowtarzalny przepis na sernik, który przekazywany jest z pokolenia na pokolenie i traktowany niczym rodzinna pamiątka? Chociaż jest pyszny, pragniesz czasem małej sernikowej odmiany? Jeśli tak, jesteś we właściwym miejscu!

 

Długa historia sernika w pigułce

Już na wstępnie należy zaznaczyć, że to wspaniałe ciasto niestety nie jest polskim wynalazkiem. Sernik znany i ceniony był już w starożytnej Grecji. Naturalnie daleko mu było wówczas do obecnego kształtu. Przepis na sernik zamieszczony został w jednej z najstarszych książek kulinarnych na świecie, której autorem był Aegimus, grecki filozof.

Sernik dość szybko stał się popularny również w starożytnym Rzymie i to właśnie za sprawą Rzymian zaczął docierać w różne zakątki Europy. Na przestrzeni wieków coraz więcej narodów zachwycało się sernikiem i tworzyło swoje własne przepisy. Jak i kiedy ten wyjątkowy wypiek trafił na polskie stoły? Trudno tutaj powiedzieć cokolwiek z całkowitą pewnością. Najprawdopodobniej jednak dotarł on wraz z królem Janem III Sobieskim, który wracał z wygranej bitwy pod Wiedniem.

 

Sernik w prawdziwie włoskim stylu

Jeśli lubisz kuchenne eksperymenty, bez wątpienia spodoba Ci się taka propozycja jak sernik z serka ricotta i białej czekolady (szczegółowy przepis znajdziesz TUTAJ). Spód ciasta będą stanowić tradycyjne włoskie ciasteczka amaretti oraz cantuccini o wyraźnym migdałowym smaku. Wystarczy, że drobno je pokruszysz w blenderze i dodasz roztopione masło. Tak przygotowaną masę wyłóż na tortownicę i podpiecz kilka minut w piekarniku.

Masa serowa jest równie łatwa i szybka w przygotowaniu. Rozpuść czekoladę, wymieszaj ją z mlekiem i żelatyną. W oddzielnym naczyniu utrzyj serki mascarpone i ricotta, żółtka oraz cukier puder. Następnie ubij białka i wszystko razem połącz. Tak przygotowaną masę przełóż na spód ciasta i pozostaw w lodówce do stężenia (najlepiej na całą noc). Zaraz przed podaniem sernik możesz udekorować świeżymi owocami. Doskonale wypadnie także na przykład w duecie z lodami lub/i polewą.

Dlaczego mascarpone i ricotta? Zarówno mascarpone i ricotta to włoskie sery miękkie, niedojrzewające, które chętnie wykorzystywane są do wypieków ze względu na delikatny, słodki smak. Łącząc je, masz pewność, że otrzymasz wyjątkowo pyszne ciasto, które oczaruje wszystkich domowników i gości!

Sernik prezentuje się znakomicie, dlatego też śmiało możesz go przygotować na każdą ważną uroczystość. Choć serniki często uchodzą za wypieki stosunkowo trudne, które „lubią się nie udać”, nie musisz się obawiać kulinarnej porażki w tym wypadku. Przede wszystkim podpiekasz jedynie spód, natomiast sama masa sernikowa jest przygotowywana na zimno, zatem nie istnieje tutaj ryzyko wystąpienia zakalca. To proste w wykonaniu i jednocześnie efektowne ciasto nie może się nie udać!

 

If you want to see best gas ovens get more info.

Pin It

Related Posts

Comments are closed.


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525