Pomarańczowy przysmak kojarzy Wam się pewnie przede wszystkim z amerykańskim świętem Halloween. Ostatnimi czasy dynia jest dla Polaków hitem jesiennego sezonu. To smaczne warzywo może być okazją do przyrządzenia naprawdę apetycznego i smakowitego dania. Dlaczego warto wprowadzić dyniowe przysmaki do swojego menu? Co tak właściwie można z niej przyrządzić? Czym ta pomarańczowa piękność rozkochała w sobie nasze podniebienia?
O dyni mogłabym dyskutować godzinami. Najpierw jednak warto zaznajomić się z jej cudotwórczymi właściwościami. Po pierwsze, dynia jest doskonałym źródłem błonnika, dzięki czemu jest szybko przyswajalnym posiłkiem. Jeśli więc dbacie o swoją wagę i staracie się jeść zdrowo i niskokalorycznie, dynia jest dla was idealnym pomysłem na obiad. Czy wiecie, że jedna filiżanka kremu z dyni zawiera aż 3 g błonnika tj. około 11% zalecanego dziennego jego spożycia?
Dynia jest wypełniona wieloma składnikami odżywczymi, które dla naszego zdrowia są nam naprawdę potrzebne. Jest źródłem witaminy A, potasu (może zawierać aż 250mg potasu), magnezu czy żelaza. Zawiera również w sobie dużo antyoksydantów tj. witaminę C i E. Jedna porcja dania z dyni zawiera aż 20% zalecanej dziennej dawki witaminy C. To naprawdę prawdziwa bomba witamin! Dzięki zawartemu w niej magnezowi będziecie mogły wzmocnić swój system odpornościowy, dlatego tak ważnym jest, aby wprowadzić do swojego menu dyniowe przysmaki właśnie w tym jesiennym okresie.
KREM Z DYNI – porcja dla 4-6 osób
Potrzebujesz:
– ok. 1,5/2 kg dyni (dynia średniej wielkości) – np. Hokkaido
– 2 marchewki
– 2 ziemniaki
– ok. 1 l bulionu warzywnego/wywaru z rosołu
– śmietana 18%/gęsta
– sól, pieprz, zioła (wg upodobań)
– groszek ptysiowy (opcjonalnie)
– koperek/natka pietruszki/szczypiorek
– oliwa z oliwek
Jak zrobić?
Dynię przekrajamy, wyciągamy pestki (najlepiej skrobać je małą łyżeczką), obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze części. Następnie kroisz dynię, marchewkę i ziemniaki w grubą kosteczkę. W międzyczasie przygotowujesz bulion warzywny (może być z kostki rosołowej), którym potem zalejemy warzywa. Dynię, marchewkę i ziemniaki przesmażasz na patelni na oliwie z oliwek. Kiedy warzywa złapią trochę koloru, przykryj patelnię pokrywką i duś warzywa przez około 10 minut. Jeśli warzywa będą już bardziej miękkie, przerzuć je do większego garnka i zalej wywarem. Najpierw stopniowo dodawaj małe ilości bulionu, potem wlej całość. Gotuj zupę aż do miękkości wszystkich warzyw. Kiedy wszystko będzie gotowe, zdejmij garnek z palnika.
Użyj blendera do zmiksowania zupy na zupę a’la krem. Po zmiksowaniu przystąp do przyprawiania zupy. Tutaj masz pełną dowolność. Jeśli lubisz bardziej orientalne smaki, przypraw zupę szczyptą imbiru i gałki muszkatołowej. Jeśli wolisz klasyczne i tradycyjne smaki, poza solą i pieprzem dodaj trochę ulubionych ziół. Kiedy zupa będzie gotowa, podawaj ją w porcjach z kleksem śmietany. Opcjonalnie możesz dodać groszek ptysiowy lub któreś z warzyw: koperek, szczypiorek lub natkę pietruszki. Wybór według upodobań. Smacznego!
Jak zadbać o skórę po lecie? Next Post:
Horoskop na październik
Ciekawe są propozycje na dania z dyni .Pieczonej dyni jeszcze nie jadłam więc muszę to nadrobić.Dodaje dynię do surówek,lub po ugotowaniu do mięsa,robię też zupy mleczne.W ogóle bardzo lubię dynię oraz pestki z dyni ponieważ mają dużo białka i cynku.Badania naukowe wykazały ,że kto spożywa dużo dyni jest mniej narażony na choroby nowotworowe.