szpinak

Szpinak – skarb jesiennej kuchni!

by • 30/09/2015 • Dieta, KuchniaComments (0)1136

 

Czuć już w powietrzu powiew jesiennego klimatu. Z pewnością niektóre z was zastanawiają się, jak przetrwać ten zimny i lekko depresyjny czas. Gorąca herbata, kołdra i książka – wreszcie będzie czas na domowy relaks. Pora jesieni to również znakomity czas na małe kuchenne eksperymenty, a witaminy i minerały w przyrządzonym daniu to rzecz godna uwagi. Jak przetrwać przedzimowy okres i dlaczego głównym bohaterem Twoich dań powinien być szpinak? Sprawdźcie same!

 

NATURALNY SKARB

Pewnie pomyślicie, że sezon na świeży szpinak mamy już za sobą! A wersja mrożona może Was nie zachwycać i nie zachęcać do kulinarnych wyzwań. To ogromny błąd! W większości marketów możemy znaleźć szpinak w wersji świeżej, chrupiącej i oczywiście mrożonej. Każdy z nich jest źródłem wielu składników odżywczych. Jeśli zależy Wam na zdrowej diecie, która poprawi Waszą jesienną kondycję, a przy tym urodę, powinniście szybko wybrać się na zielono-szpinakowe zakupy. Ogromny wybór szpinaku znajdziecie, np. w supermarkecie Makro, który jest tu dostępny w wielu wersjach i rodzajach.

Jeśli więc brakuje Wam inspiracji na jesienne przepisy, a lubicie dbać o to, co spożywacie, szpinak sprawdzi się w waszym kuchennym królestwie naprawdę dobrze. Świeży szpinak to ogromna bomba witaminowa! Wśród wielu składników odżywczych i potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu minerałów znajdziemy w nim m.in.: żelazo, witaminę A, C, E i K, magnez, kwas foliowy, wapń, potas, selen, fosfor, cynk czy witaminę B2 i B6.

Co najważniejsze, świeży szpinak (nawet taki kupiony w markecie) nie traci cennych składników odżywczych podczas jego obróbki termicznej. A tym bardziej, jeśli szukacie jesiennego produktu, który dostarczy wam cennych witamin, nie macie się, czego obawiać. Nie dość, że gotuje się szybko, to jeszcze wzbogaci smak niemal każdej przygotowywanej przez Was potrawy.

 

SZPINAKOWE INSPIRACJE

Niektórzy zwykli mówić, że szpinak to niedocenione warzywo. Niemniej jednak ostatnimi czasy w Polsce przeżywamy oblężenie szpinakowych inspiracji. Nic dziwnego! Szpinak sprawdza się doskonale w prawie każdym rodzaju dań: zupach, jako dodatek do potraw przyrządzanych z ciasta francuskiego czy pierogów, świetnie smakuje z makaronem czy naleśnikami, a poranny omlet z jego towarzystwem to euforia smaku! To fakt, że bez przypraw może być nieco mdły! Nie zapominajcie więc nigdy o tym, żeby dodawać do niego dużo czosnku – tworzą one duet doskonały.

Aby zachęcić Was do kupna świeżego szpinaku, postanowiłyśmy zwabić Was niezwykle aromatycznym, rozgrzewającym i smakowitym przepisem na jesienną zupę-krem, właśnie ze szpinakiem w roli głównej. Gwarantujemy Wam, że po jej spróbowaniu, nie będziecie chciały wprowadzać do Waszego menu nic innego! Oto nasz sposób na szpinakową wyśmienitą ucztę!

 

JESIENNY KREM SZPINAKOWY

Składniki:

50 dag liści świeżego szpinaku (np. Baby)

włoszczyzna

liść laurowy, ziele angielskie

3 ząbki czosnku (można więcej J)

2-3 bułki (np. kajzerki)

sól, pieprz do smaku

opcjonalnie: śmietana

 

Najpierw zaczynamy od przygotowania warzywnego bulionu. Zagotujcie wodę na wywar, wrzućcie obrane i pokrojone w kostkę składniki włoszczyzny, dodajcie czosnek oraz przyprawy (ziele angielskie i liście laurowe). Gotujcie przez około 25 minut, a następnie oczyśćcie zupę z dodanych przypraw (ziela i liścia laurowego). Do garnka z naszą zupą wrzucamy umyty i osuszony szpinak, a także porwane na kawałki (ewentualnie pokrojone w kostkę) kawałki bułki. Po kilku minutach, gdy wszystko się ze sobą połączy, miksujecie całą pyszną miksturę na krem. Doprawiacie do smaku. Można podawać ze śmietaną, grzankami z masłem czosnkowym albo groszkiem ptysiowym. Smacznego!

 

Pin It

Related Posts

Comments are closed.


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Strony: 1 2 3