50c7502270189cf6565843b1f1277b4c

Szybkowar i garnek na mleko – dlaczego warto je mieć w kuchni?

by • 13/08/2020 • DomComments (0)236

 

Szybkowary wracają do łask. Być może niektórym nadal kojarzą się z mieszkaniem naszych babć, jednak to wszechstronne wyposażenie kuchni może z powodzeniem stać się najważniejszym przyrządem do przygotowania pełnowartościowych posiłków. Dzisiejsze szybkowary różnią się od tych sprzed kilku dekad. Dlatego warto poznać ich funkcje oraz zalety ich stosowania, by na zawsze zmienić sposób gotowania. Co warto wiedzieć o szybkowarach?

 

1. Szybkowar – krótka historia

2. Zastosowanie szybkowarów

3. Zalety gotowania w szybkowarze

4. Garnki specjalistyczne – garnek na mleko

 

Szybkowar – krótka historia

Szybkowar wynalazł w 1679 roku francuski fizyk Denis Papin. Jest to szczelny garnek, w którym podczas gotowania znacznie wzrasta ciśnienie. To powoduje podwyższenie temperatury wody. Zaczyna ona wrzeć i w ten sposób bardzo szybko możemy przyrządzić potrawy. Szybkowar przez długi czas był nazywany kociołkiem Papina, chociaż sam twórca nazwał go na początku zmiękczaczem kości. Na początku garnek ten był wykonywany głównie z aluminum. Obecnie króluje elegancka stal nierdzewna. Bardzo popularny stał się również szybkowar na gaz. Każdy szybkowar wyposażony jest w specjalną pokrywkę, która szczelnie przylega do ścianek garnka. Podczas gotowania zwiększające się ciśnienie dodatkowo dociska pokrywkę do garnka. Istotną częścią urządzenia jest zawór-regulator. Ma on za zadanie utrzymać stałe ciśnienie podczas przyrządzania jedzenia. Zawór wypuszcza również nadmiar pary. Oprócz tego szybkowar ma także specjalny zawór bezpieczeństwa. Wszystkie zawory najcześciej umieszcza się właśnie na pokrywce.

 

Zastosowanie szybkowarów

Szybkowar firmy La bonita to wielofunkcyjne urządzenie, które z powodzeniem zastąpi większość garnków. Jest to jeden z lepszych pomocników w każdej kuchni. Z szybkowarów będą zadowolone szczególnie te osoby, które nie mają zbyt wiele czasu na przygotowanie zdrowych i smacznych potraw. Jak zatem przyrządzić jedzenie. Do szybkowaru należy włożyć wybrane przez nas produkty i zalać około 1/4 litra wody. Warto także użyć ulubionych przypraw, aby jedzenie nabrało niepowtarzalnego aromatu. Pamietajmy przy tym, że wszystkie składniki trzeba umieścić w garnku w jednym momencie przed rozpoczęciem gotowania. W trakcie przyrządzania potrawy nie można bowiem otwierać szybkowaru. Obecnie większość modeli wyposażona jest w specjalne blokady, które uniemożliwiają otwarcie pokrywki w nieodpowiednim momencie. Blokada zwolni się automatycznie w momencie zakończenia gotowania. Garnki te są funkcjonalne, dlatego z powodzeniem zrobimy w nich danie mięsne lub wegetariańskie. Bardzo dobre wychodzą też zupy: tradycyjny polski rosół czy wyrazista pomidorowa.

Na uwagę zasługuje także design szybkowarów. Nie są to już stare garnki, jakie niektórzy pamiętają z czasów swojego dzieciństwa. Obecnie większość producentów zwraca szczególną uwagę na wygląd szybkowarów. Wykonane ze stali nierdzewnej pięknie prezentują się w każdej kuchni. Dodatkowo stal nierdzewna jest bardzo łatwa w utrzymaniu czystości. Ich powierzchnia przez długi czas pozostaje gładka.

 

Zalety gotowania w szybkowarze

Szybkowary mają wiele zalet. Przede wszystkim pozwalają na bardzo szybkie przygotowanie potraw. Jest to idealne rozwiązanie dla zapracowanych osób, które dodatkowo nie przepadają za gotowaniem i spędzaniem długich godzin w kuchni. Jedną z największych zalet szybkowarów jest możliwość przygotowania zdrowych posiłków bez większych nakładów pracy. Składniki dań są w szybkowarach gotowane na parze. Oznacza to, że wszystkie najcenniejsze mikroelementy, minerały i witaminy podczas obróbki cieplnej nie tracą swojej wartości. Potrawy przygotowane w szybkowarze są lekkostrawne, nie obciążają organizmu. A smak i aromat jest niesamowity. Warto do gotowania dodawać dużo przypraw, które wzmacniają i ulepszają smak nawet najprostszego dania. Nie pozostaje zatem nic innego, jak kupić porządny szybkowar i cieszyć się zdrowymi i smacznymi potrawami we własnej kuchni.

 

Garnki specjalistyczne

W każdej kuchni powinien się także znaleźć specjalistyczny garnek do gotowania mleka. Zwykłe naczynie nie sprawdzi się bowiem w tej roli. Mleko lubi się przypalać, zwłaszcza gdy dosłownie na chwilę odwrócimy się od kuchenki. Dlatego garnki na mleko to idealny wybór zwłaszcza dla osób, które lubią mleko. Jest to naczynie ze specjalnym, podwójnym dnem, które nada się także do przygotowywania sosów. Dlaczego w takim garnku mleko się nie przypala? Profesjonalny garnek do gotowania mleka zbudowany jest z dwóch ścianek. Między nimi znajduje się pusta przestrzeń. To właśnie taka budowa sprawia, że mleko ani nie wykipi ani nie przypali się. Obecnie garnki na mleko dedykowane są zarówno zwykłym kuchenkom, jak również płytom indukcyjnym. Garnek jest także wyposażony w gwizdek, który zasygnalizuje koniec gotowania. Dzięki temu nie musimy stać przy kuchence i mieszać mleka. Możemy się zająć swoimi sprawami. Dzięki temu poranne przygotowywanie śniadania jest znacznie łatwiejsze i szybsze. Kotując mleko, uważajmy, żeby się nie poparzyć.

 

Pin It

Related Posts

Comments are closed.


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Strony: 1 2 3