jedzsu

Trendy jedzeniowe na wiosnę 2018

by • 25/05/2018 • KuchniaComments (0)117

 

Chcesz wiedzieć, jakie przekąski i smakołyki będą najmodniejsze tej wiosny? Zapomnij o dotychczas popularnych przysmakach – w tym roku na stołach (i Instagramowych profilach) goszczą 3 orientalne nowości, które podbiją serca każdego wielbiciela dobrego jedzenia.

 

Superburger, czyli nutri-burger

Klasyczne i kojarzone z popularnymi sieciówkami burgery to już przeszłość. W tym roku hitem będzie nutri-burger złożony z 50 składników, z których większość to superfoods. Bułka zawdzięcza swój zielony kolor matchy, zielone herbacie bogatej w ważne dla organizmu składniki odżywcze. Ta kanapka to skarbnica antyoksydantów, chroniących organizm przed chorobami nowotworowymi oraz starzeniem się. Co jeszcze znajduje się w nutri-burgerze? Przede wszystkim mleko migdałowe, organiczne jajka, olej z awokado, komosa ryżowa, natto, nasiona chia, kimchi i wiele innych produktów, z których każdy to cenne źródło witamin i minerałów. Dodatkowo jest on wegetariański, bezglutenowy i bez laktozy! Według autorki przepisu ma nie tylko wzmacniać odporność, ale także leczyć kaca i zwiększać popęd seksualny.

 

Owocowe sushi

Tej wiosny popularnością cieszyć się będzie nie tylko tradycyjne sushi, które dostępne jest w dobrych japońskich restauracjach typu http://www.sushi-tokyo.pl, ale także jego owocowa odmiana. To rozwiązanie dla osób nieprzepadających za rybami i owocami morza oraz dla dzieci – słodki smak tej potrawy sprawi, że pokocha ją każdy maluch. Jak przygotować sushi na słodko? Podobnie jak klasyczną wersję tego dania, jednak zamiast surimi, wędzonego łososia, grzybów i innych dodatków należy wykorzystać owoce: truskawki, kiwi, wiśnie, brzoskwinie, mango oraz borówki (w zależności od indywidualnych preferencji). Alternatywę dla płatów z glonów nori mogą stanowić placki tortilli lub wafle ryżowe, np. w wersji czekoladowej.

 

Tacro

Przekąska ta powoli podbija Instagramowe profile influencerów oraz inne media społecznościowe. Czym jest tacro? To połączenie znanego tacosa i croissanta. Jego podstawą jest ciasto francuskie, wypełnione popularnymi składnikami kuchni meksykańskiej: awokado, rwaną wieprzowiną (pulled pork), pico de gallo i oczywiście salsą. Smakołyk wygląda wyjątkowo apetycznie, dlatego staje się popularny w sieci. Najlepiej smakuje w połączeniu ze zdrowymi chipsami na bazie warzyw i owoców – frytek z batatów, marchewki, buraków, tofu, cukinii czy chipsów z jabłka. Całość tworzy posiłek nie tylko zdrowy, ale przede wszystkim sycący i apetyczny.

 

Pin It

Related Posts

Comments are closed.


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Strony: 1 2 3