burak4

Tych produktów nie można łączyć!

by • 29/07/2015 • Kuchnia, Na czasie, Porady kulinarneComments (0)3610

 

To niewiarygodne, że istnieją produkty, które na pewno łączycie ze sobą w codziennej diecie pośród ogromu obowiązków, a nie zdajecie sobie sprawy, że ich łączenie razem to Wasz żywieniowy samobój. Większość tych składników to naprawdę zdrowe produkty, które same w sobie są okej, ale… problem tkwi w łączeniu ich z innymi, co ciekawe, również zdrowymi artykułami spożywczymi. Nie uwierzycie, ale oto lista produktów, których nie powinno łączyć się razem w swoim codziennym menu! Co Wy na to?

 

KALAFIOR / BROKUŁ / KAPUSTA + RYBA

Wasz rybny obiad to źródło potrzebnego nam jodu. To samo tyczy się owoców morza. Jeśli więc połączycie je z tzw. kapustnymi warzywami, na liście której znajdują się m.in. kalafior, brokuły, brukselka czy kapusta, to „pomogą” Wam one związać jod, przez co kompletnie nie wchłoniecie go jako cennych minerałów i odżywczych elementów do organizmu.

 

POMIDOR + OGÓREK

Niestety, ale ryzykując zjedzenie pomidora z ogórkiem, pozbawiacie swojego organizmu potrzebnej mu do prawidłowego funkcjonowania witaminy C, która wzmacnia ogólną odporność. Wszystko za sprawą pechowego enzymu, jaki znajduje się w zielonym ogórku, który utlenia ów witaminę. Co ciekawe i godne powiedzenia, taki sam proces pojawia się w przypadku łączenia pomidora z: cebulą, papryką, natką pietruszki lub sałatą!

 

HERBATA + CYTRYNA

Zabrzmi jak groźba, ale przez takie połączenie można nabawić się nawet choroby Alzheimera! Dlaczego? Już wyjaśniamy: herbata to produkt, który niewątpliwie ułatwia i popędza nasz układ trawienny, chroni nawet przed próchnicą. W liściach herbaty (nawet tej ekspresowej) znajduje się jednak składnik, który miesza nam we wszystkim. Glin, bo o nim mowa, w połączeniu z sokiem z cytryny wytwarza specyficzny składnik, jakim jest cytrynian glinu, a ten z kolei odkłada się w mózgu i bywa jedną z przyczyn właśnie choroby Alzheimera. Może od teraz warto wybrać do herbaty jakiś syrop, np. z malin?

 

ORZECHY + CIASTO

Ach! Miłośniczki deserów i słodkich przysmaków właśnie zaczynają płakać! Niestety, to połączenie nie jest dobre, ponieważ łączenie ze sobą stężonych i zagęszczonych produktów białkowych i węglowodanów w jednym posiłku sprawia, że nasze składniki menu tracą swoje wartości odżywcze. W takiej kombinacji nie powinny również razem na talerzu pojawiać się: orzechy, mięso, jajka, ser żółty z chlebem, płatkami śniadaniowymi, ziemniakami czy słodkimi owocami.

 

nastepna

Pin It

Related Posts

Dodaj komentarz


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525