arbuz

Dlaczego warto jeść arbuzy?

by • 05/08/2014 • Dieta, Kuchnia, ZdrowieComments (0)2354

 

Arbuz to jeden z tych owoców, które zawsze będą nam się kojarzyć z czasem wakacji, upalnych nocy i gorącego klimatu. Sezon na arbuzy trwa! Hipermarkety przebijają się z coraz to niższymi cenami tej pyszności. Zachęcamy Was do kupna arbuza z wielu ważnych powodów. Dwa, trzy średnie kawałki tego owocu zawierają zaledwie 46 kalorii. Arbuz oferuje nam aż 20% dziennego zapotrzebowania na witaminę C i aż 17% witaminy A.  Dlaczego warto jeść arbuzy? Czym zaskarbiły sobie one naszą sympatią? Oto 7 ciekawostek o arbuzach, które warto znać.

 

Na świecie trwają debaty, czy arbuzy powinno traktować się jako owoce czy warzywa. Wiele osób uważa, że jedno i drugie. Arbuz jest bowiem uprawiany jako warzywo, używa się w jego przypadku takich samych systemów produkcyjnych co w warzywach. Obojętnie, jaka jest prawda, warto zastanowić się nad cennymi właściwościami arbuza. Dlaczego powinniśmy korzystać z arbuzowego sezonu i czerpać z niego korzyści? Sprawdziłyśmy!

 

Wodny przysmak

Jednym z najbardziej interesujących faktów na temat arbuza jest fakt, że ten owoc (albo warzywo) jest praktycznie w całości wypełniony wodą. Okazuje się, że około 91,5% arbuza to woda. Jeśli więc pogoda jest naprawdę upalna, arbuz jest doskonałym sposobem na letnie orzeźwienie, nawadniając tym samym nasz organizm. Dlatego tak bardzo opłaca się w okresie wakacji spożywać arbuzy! Ugaszą nasze pragnienie, nawilżą nasz organizm, a dodatkowo przepysznie smakują!

 

Żółty arbuz

Arbuzy mają wiele  odmian. Na rynku spożywczym nie istnieje tylko jego różowa odmiana. Najpopularniejszym po tym tradycyjnym arbuzie jest odmiana żółtego arbuza, którego słoneczne wnętrze w smaku jest podobne trochę do miodu. Jeśli będziecie miały okazję spróbować, naprawdę warto! W większości hipermarketów są obecnie dostępne, dlatego nie powinniście mieć problemu z jego nabyciem.

 

Lek na bóle mięśniowe

Istnieje wiele badań, które udowadniają, że naturalny sok z arbuza jest w stanie złagodzić bóle mięśni. Może więc być on wspaniałym lekiem kojącym bóle po wyczerpującym treningu. Arbuz zawiera bowiem substancję znaną jako cytrulinę, która jest odpowiedzialna za obniżenie ciśnienia krwi. Ten pyszny owoc może być więc dla nas ratunkiem na ból! Wspaniale, nie?

 

Wygrywa walkę z pomidorem

Co ciekawe, arbuzy zawierają więcej likopenu od surowych pomidorów. Substancja ta jest doskonałym przeciwutleniaczem, która wspaniale działa na nasze zdrowie oraz urodę. Likopen jest też odpowiedzialny m.in. za niszczenie komórek nowotworowych. Jak się więc okazuje, arbuz to cudowny i niezwykły owoc!

 

nastepna

Pin It

Related Posts

Dodaj komentarz


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Strony: 1 2 3