healtydiet

Weganizm – nowa moda czy zdrowa dieta?

by • 23/04/2014 • Dieta, KuchniaComments (0)2045

 

Jak się okazuje, miłość do zwierząt można wyrażać na wiele sposobów. Oprócz opiekowania się swoim pupilem, adoptowania zwierzaków ze schroniska czy dokarmiania tych bezdomnych, istnieje jeszcze jedna forma zwierzęcej solidarności. Wiąże się ona z wieloma wyrzeczeniami. Weganizm, bo o nim mowa, promuje nowy styl żywienia. Poza odpowiednią dietą liczy się też ekologiczny styl życia. Weganie walczą o prawa zwierząt, odrzucając kupno skórzanych ubrań, kosmetyków testowanych na zwierzętach czy wszelkich innych produktów, których pozyskanie wymagało zabicia zwierzęcia. Czy weganizm to tylko nowy trend? A może etyczny sposób na zdrowe odżywianie?

 

Być wege

Polacy uważają się za mięsożerców. Kotlet schabowy czy zawijane zrazy to niezbędny element każdego rodzinnego obiadu. Skąd więc ta moda na bycie „Wege”? Czy rezygnacja ze wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego jest w ogóle możliwa? Jak się okazuje, można. W sklepach bez trudu znajdziemy zastępcze składniki, które pozwolą nam ugotować równie smaczny i pożywny posiłek. I choć wizja tradycyjnej diety wegetariańskiej z wyłączeniem nabiału jest dla typowego mięsożercy przerażająca, to weganie udowadniają, że wszystkie tradycyjne dania kuchni polskiej da się z łatwością przygotować, nawet w wersji roślinnej.

 

Podstawą diety wegańskiej są warzywa, owoce czy zboża. Weganie często wykorzystują również orzechy, grzyby czy rośliny strączkowe. Ulubioną ich przyjaciółką jest soja, ziarna pochodzące z rośliny strączkowej. Jest źródłem białka, które bez trudu zastępuje białko zwierzęce. Co ciekawe, w 100 g ziaren znajduje się tyle białka, ile w 150 g schabu!

 

Przy diecie wegańskiej nie ma również problemu ze znalezieniem zamiennika mleka krowiego. Na sklepowych półkach stoi bowiem mleko migdałowe, sojowe czy ryżowe. Weganie radzą sobie nawet z brakiem jaj, które zastępują, np. siemieniem lnianym czy rozgniecionym bananem.

 

Wege wirus

Każda dieta powinna być różnorodna. Wegańskie produkty charakteryzują się tym, że są bogate w niemal wszystkie składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Na przestrzeni dwóch lat w Internecie pojawiło się wiele blogów kulinarnych promujących weganizm. Weganie czerpią od ich autorów wiele inspiracji. Dla chcącego nic trudnego! Wbrew pozorom kuchnia wegańska nie wymaga od nas dużego zaangażowania. Wiele potraw możemy bardzo szybko przygotować, dostarczając swojemu organizmowi niezbędną ilość energii i kalorii.

 

nastepna

Pin It

Related Posts

Dodaj komentarz


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525