Zrzut ekranu 2019-12-22 o 23.20.07

Tradycyjne potrawy wigilijne w sam raz dla wegetarian

by • 22/12/2019 • KuchniaComments (0)110

 

Nie jest łatwo być wegetarianką w kraju, w którym większość narodowych dań opiera się na mięsie i rybach. Niemal każde rodzinne spotkanie wiąże się z koniecznością odmawiania sobie większości pojawiających się na stole smakołyków i tłumaczenia cioci czy babci, dlaczego nie mamy ochoty na schabowego i dlaczego ryba to też mięso… Wigilia jest jednak w tym krajobrazie mięsnych świąt prawdziwą perełką dla wegetarian – tradycyjne potrawy wigilijne są wszak w większości bezmięsne. Oto najlepsze wigilijne opcje wegetariańskie, które powinny się znaleźć na twoim świątecznym stole!

 

Barszcz z uszkami

Już samo otwarcie wigilijnej wieczerzy zapowiada prawdziwy raj dla wegetarian. Tradycyjny wigilijny barszcz nie ma bowiem prawa zawierać żadnych mięsnych składników – musi być postny! Gotuje się go więc na warzywnym wywarze z dużą ilością pełnych smaku buraków oraz dodatkiem buraczanego zakwasu, który nadaje tej jedynej w swoim rodzaju zupie wyjątkowego wyrazu. By dodatkowo wydobyć jego walory smakowe, warto wrzucić do gotującego się barszczu garść ugotowanych wcześniej, suszonych grzybów.

 

Te ostatnie będą ci zresztą potrzebne w większej ilości. Barszcz wigilijny nie jest bowiem kompletny bez swojego odwiecznego kompana w postaci uszek faszerowanych grzybami. Nadzienie można co prawda przygotować z pieczarek, ale efekt nie będzie w pełni zadowalający – zdecydowanie smaczniejsze wyjdzie z suszonych podgrzybków i prawdziwków.

 

Pierogi z kapustą i grzybami

Wciąż pozostajemy przy grzybach i podtrzymujemy swoje stanowisko w tej kwestii: jeśli chodzi o tradycyjne potrawy wigilijne, suszone grzyby leśne nie mają sobie równych. W przekazywanych z babki prababki przepisach nie warto więc zastępować ich pieczarkami czy boczniakami, bo doznania smakowe mogą nas rozczarować. Trzeba o tym pamiętać nie tylko à propos uszek, ale też podczas przyrządzania bezmięsnej kapusty z grzybami – w charakterze samodzielnego dania i jako farsz do wigilijnych pierogów. Na smak tej potrawy ogromny wpływ ma też jakość samej kapusty: upewnij się, że nie jest zbyt kwaśna, i dobrze odciśnij ją z nadmiaru zalewy przed gotowaniem.

 

Idealne ciasto na pierogi z kapustą i grzybami to zaś dowód na to, że prawdziwa kulinarna siła tkwi w prostocie. Zapomnij o jajkach czy sodzie: do zagniecenia takiego ciasta potrzebna będzie ci tylko ciepła przegotowana woda, przesiana mąka pszenna i odrobina soli. Z tych trzech składników powstanie miękka i elastyczna masa – w sam raz na pierogi! Podczas lepienia pilnuj jednak, by czekające wciąż na rozwałkowanie ciasto nie wysychało: najlepiej okryj je lnianą ściereczką.

 

Kutia

Uwielbiana w całej wschodniej Polsce, słodka i sycąca kutia także jest w 100% wegetariańska. Jeśli do tej pory nie pojawiała się na twoim wigilijnym stole, koniecznie spróbuj przyrządzić ją w tym roku – to zdrowy i pożywny deser, który nie jest specjalnie skomplikowany, więc poradzą sobie z nim nawet początkujący adepci sztuki kulinarnej.

 

W najbardziej popularnej wersji kutię przyrządza się na bazie gotowanej pszenicy, dodając do niej dokładnie zmielony mak, miód oraz dużo orzechów włoskich, migdałów i bakalii. Warto przy tym pamiętać, że kutia nie powinna mieć jednolitej konsystencji – różnica w fakturze poszczególnych składników jest niezwykle ważna dla przyjemności jedzenia. Można więc np. drobno posiekać połowę migdałów i orzechów, a drugą połowę wmieszać do kutii w całości. Ważne są też aromatyczne przyprawy z korzenną nutą – wanilia i kardamon idealnie wkomponują się w charakter tej potrawy.

 

Jakie inne wegetariańskie potrawy wigilijne zamierzasz przygotować w tym roku?

 

Pin It

Related Posts

Comments are closed.


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525