wlasciwosci herbaty

Wszystko co musisz wiedzieć o herbatach

by • 25/03/2016 • Kuchnia, Porady kulinarneComments (0)1350

 

Wyobrażacie sobie życie bez herbaty? Według badań przeprowadzanych przez polskich naukowców w 2014 roku aż 90% Polaków pije codziennie choć jedną filiżankę herbaty. Jeśli nie zastanawiałyście się nigdy nad tym, jakie właściwości mają różne rodzaje herbat i którą powinniście pić, aby zadbać o siebie, to najwyższy czas uzupełnić swoją wiedzę. Oto praktyczny herbaciany poradnik, który odpowie na Wasze pytanie: którą herbatę: czarną, zieloną czy białą, warto pić?

 

HERBACIANE POMYŁKI

W marketach i osiedlowych sklepikach aż roi się od herbacianych opakowań. Jeśli jednak zależy Ci na tym, aby pić prawdziwą herbatę, a nie tylko wyciąg o smaku herbaty, zwróć uwagę na jej rodzaj. Chodzi tu po prostu o stopień, w jakim liście herbaty zostały poddane procesowi fermentacji. Każda herbata, obojętnie czy czarna, zielona, biała czy czerwona jest raczej wytwarzana z tej samej rośliny, dlatego tak ważnym jest, aby wybrać tą odpowiednią z cennymi sobie właściwościami naturalnymi.

Ciekawe, czy zdajecie sobie sprawę, że równie ważne, co rodzaj i moc herbaty jest także woda, którą ją zalewamy. Eksperci przekonują, że herbaty (wszystkie rodzaje) powinniśmy zaparzać tzw. wodą miękką, to znaczy, że powinna być ona gotowana tylko jeden raz. W tej sytuacji będzie bowiem zawierać odpowiednią ilość tlenu.

Liczy się także temperatura wody, która powinna odpowiadać zaleceniom konkretnym rodzajom herbaty. I tak na przykład, czarne herbaty powinniśmy parzyć od trzech do pięciu minut, zieloną i białą – od dwóch do trzech. Jeśli nie jesteście fankami liściastych naparów i z różnych powodów wybieracie tę ekspresową, to pamiętajcie, że wówczas ich czas zaparzania zmniejszy się odpowiednio o jedną lub dwie minuty krócej.

 

HERBATA A JEJ WŁAŚCIWOŚCI – KTÓRA BĘDZIE ODPOWIEDNIA DLA NAS?

 

HERBATA CZARNA

To najpopularniejszy gatunek herbaty, choć jak się okazuje, właśnie ten gatunek zawiera w sobie najmniej potrzebnych składników odżywczych i cennych właściwości. W porównaniu do innych rodzajów zawiera najmniej antyoksydantów. Czarna herbata działa na nas rozgrzewająco i w pewien sposób oczyszczająco, ponieważ zwalcza wiele bakterii w naszym organizmie. Nic więc dziwnego, że kiedy złapie nas przeziębienie, to ona może być naszą zbawicielką i terapeutką w jednym, ponieważ podana, np. z miodem i cytryną poprawi nasze samopoczucie i ogólną odporność. Na ratunek może nam też pędzić, gdy cierpimy na ostre bóle brzucha. Wówczas pijcie ją mocną i niesłodzoną, a na pewno postawi Was na nogi. Jeśli regularnie spożywamy czarną herbatę, to mamy pewność, że poprawimy tym samym naszą koncentrację, pobudzimy do działania nasz system myślenia. Czarną herbatę najlepiej pić rano lub w ciągu dnia, ponieważ działa ona pobudzająco – ma zbliżone właściwości do filiżanki słabszej kawy.

 

HERBATA ZIELONA

Chiny i Japonia wiedzą, co dobre: zielona herbata jest tam napojem narodowym, ale nie ulega wątpliwości, że ostatnimi czasy stała się również popularna w niemal wszystkich krajach europejskich. Ogromna ilość antyoksydantów, właściwości antybakteryjnych to jej główne i najcenniejsze właściwości. Napar z prawdziwej liściastej zielonej herbaty to prawdziwa bomba witamin: A, B, B2, B6, C, E czy K. Poza dawką witaminy dostarczamy też sobie niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu minerałów tj. żelazo, cynk, sód, potas czy wapń. Jeśli chcecie poprawić lub podkręcić tempo przemiany materii, powinniście pić minimum jedną filiżankę zielonej herbaty dziennie. Jej regularne spożywanie pomaga także zwalczyć bóle głowy, problemy ze wzrokiem czy… zatrucia alkohole.

Herbata zielona to świetna alternatywa dla uspokajających ziół czy środków, ponieważ jest ona źródłem L-teaniny. Jeśli pracujesz w ciągłym stresie, czujesz się zmęczona, zielona herbata pomoże Ci odzyskać dobrą formę. Warto pamiętać, że herbata zielona będzie też Waszym sprzymierzeńcem przy okazji każdej z diet. Wszystko za sprawą cennych polifenoli – to one stymulują organizm, przyspieszają przemianę tłuszczu w energię. Jeśli dieta, to tylko z filiżanką dobrej zielonej herbaty.

 

nastepna

Pin It

Related Posts

Dodaj komentarz


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525