kawacover

Zaskakujące fakty o kofeinie

by • 23/04/2017 • Dieta, ZdrowieComments (0)1961

 

Podobno kawa to nie napój, a stan umysłu. Od lat wzbudza ona ogromne zainteresowanie. Naukowcy zastanawiają się, czy jest naprawdę zdrowa. Lekarze próbują dowieść różnych tez, które mają udowodnić jej szkodliwość. Jak jest naprawdę? Warto wiedzieć, że kawa, dzięki zawartości kofeiny, pełni rolę stymulującą. Pobudza nasz organizm do działania, wpływa na sprawność myślenia. Pomaga także lepiej znosić zmęczenie, zarówno psychiczne jak i fizyczne. Poznajcie 9 zaskakujących faktów o… kofeinie właśnie.

 

10 minut

Jednym z najbardziej zaskakujących faktów na temat kofeiny jest to, że potrzebuje ona zaledwie 10 minut, aby uaktywnić się w naszym organizmie i rozpocząć pracę. Po trzydziestu minutach osiąga ona swój maksymalny szczyt. W zależności od Waszego ciała oraz tego, jak bardzo jesteście wrażliwi na kofeinę, skutki mogą być odczuwalne przez okres do pięciu po godzin po spożyciu. Nasze ciało eliminuje zazwyczaj połowę kofeiny w ciągu trzech do pięciu godzin. Jej pozostała część może pozostawać w organizmie nawet do 14 godzin. Jeśli więc cierpisz na bezsenność, upewnij się, że ostatnią dawkę kofeiny spożywasz na minimum 6 godzin przed snem.

 

Proces prażenia

Możesz być zdziwiony, ale ciemno palone kawy zawierają mniej kofeiny niż te lekko palone. W rzeczywistości proces prażenia ziaren kawy wypala kofeiny. Jeśli więc potrzebujesz intensywnego „buzz” i marzy ci się kawowy kop, powinieneś zamówić lżejszą wersję kawy (z lekko palonych ziarn) podczas wizyty w ulubionej kawiarni.

 

Nie uzależnia!

Kofeina działa stymulująco. Wbrew powszechnej opinii, okazuje się, że kawa nie uzależnia w taki sposób, jak alkohol czy niektóre leki. Owszem, istnieje ryzyko tzw. objawów odstawienia, tj. bólów głowy, niepokoje czy rozdrażnienie. Potrwa ono jednak nie dłużej niż 9 dni.

 

Kofeina to nie tylko napoje

Kofeina znajduje się w wielu produktach, nie tylko napojach. Czekolada zawiera kofeinę, choć jej ilość jest zależna od ilości kakao. Warto wiedzieć, że kofeina jest także składnikiem wielu leków czy produktów do pielęgnacji skóry tj. kremy do oczu, korektory, szampony lub płyny do kąpieli. Wiedzieliście o tym?

 

Różnorodność

Kofeina znajduje się w wielu rodzajach roślinach (ponad 60 gatunków). Przykładowo, można ją znaleźć w liściach herbaty, orzeszkach koli czy w ziarnach kokosowca. Ekstrakty z herbaty czy guarany to gwarancja naturalnego jej pochodzenia. Kofeina może być również wytwarzana syntetycznie. Taką odmianę kofeiny dodaje się do wszelkich napojów gazowanych czy energetycznych.

 

Korzyści zdrowotne

Według wielu naukowców spożywanie kofeiny  w umiarkowanej ilości (np. w kawie) posiada wiele pozytywnych, niekiedy nawet leczniczych właściwości. Oto najważniejsze z nich: polepszenie pamięci krótkotrwałej, ułatwienie koncentracji, przyśpieszenie metabolizmu. Dzięki filiżance kawy można również uniknąć ryzyka zachorowanie na takie choroby jak: choroba Parkinsona, cukrzyca czy marskość wątroby.

 

nastepna

Pin It

Related Posts

Dodaj komentarz


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Strony: 1 2 3