kukurydza

Zupa kukurydziana – przepis

by • 30/10/2013 • Kuchnia, Przepisy, ZupyComments (0)1461

 

Chcesz przygotować coś prostego i zarazem oryginalnego? Zupa kukurydziana będzie świetnym pomysłem. Nie jest zbytnio popularna, dlatego powinno udać Ci się zaskoczyć swoich degustatorów.

Kukurydza bogata jest w witaminę E, przez co pozwala przedłużyć młodość. Zawiera również wiele przeciwutleniaczy w tym selen. Za sprawą potasu wzmacnia nasze serce. Dieta bogata w kukurydzę pozwala obniżyć ciśnienie krwi oraz zmniejszyć ryzyko udaru mózgu. Z powyższych powodów powinniśmy wprowadzić krem z kukurydzy do naszego menu!

 

SKŁADNIKI:

– 4 duże puszki kukurydzy

– 4 szklanki bulionu warzywnego

– 4 cebule

– masło

– 8 łyżek gęstej śmietany 18%

– przyprawy: chilli, pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

Na początku przygotowujemy bulion warzywny. Następnie na patelni rozgrzewamy masło i smażymy cebulę. Dodajemy ją wraz z kukurydzą do gotującego się bulionu. Po kilku minutach gotowania odstawiamy zupę  by lekko ostygła. Doprawiamy pieprzem i chilli, dodajemy 8 łyżek śmietany, po czym całość miksujemy blenderem.

Dekorujemy według uznania – można do zupy wrzucić kukurydzę, paprykę, natkę pietruszki, bądź bazylię.

Smacznego!

 

kukurydza

KK

Pin It

Related Posts

Dodaj komentarz


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'catapult_add_cookie_css' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'yumprint_recipe_wp_head' not found or invalid function name in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 525